Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Gyapjú külsőink ápolása

2009.05.29. 08:27 - NyugtonMalac

Hamár belekezdtem, megosztom a szerzett tudást veletek is...

Gyapjú pelenka külső ápolása

A gyapjú tulajdonságai

A gyapjú saját súlya 30%-ának megfelelő mennyiségű nedvességet képes felszívni anélkül, hogy nedvesség érzetét keltené. A nedvesség a gyapjún keresztül anélkül párolog el, hogy a párolgás hűvössége a bőrön érezhető lenne. Ez azt jelenti, hogy a gyapjú hőszigetelő hatását nedvesen is megtartja. Ezáltal jobban felveszi és leadja a bőr izzadtságát is, és így kevésbé fülled be. A gyapjú a felesleges hőt a szabadba engedi, ezért mondjuk, hogy lélegzik, ellentétben bármely műszálas anyaggal, ami üvegházhatásként működik
A gyapjúnak hőmérsékletkiegyenlítő tulajdonsága is van, ami biztosítja, hogy az emberi testet állandó, kellemes hőmérséklet vegye körül. Mindezek mellett nagyon fontos a gyapjú lanolin tartalma.
A lanolin (gyapjúzsír) a gyapjúból nyerhető, puhán tartja a gyapjút és megvédi az átázástól. Összetétele hasonlít az emberi bőr hámjában található zsiradékok összetételéhez. A gyapjú természetes lanolin tartalma miatt antibakteriális.

A gyapjú kezelése



A gyapjút lanolintartalma természetes módon védi a szennyeződésektől, kiváló az öntisztító képessége, ezért csak időnként kell tisztítani, és szabad levegőn szellőztetni.
Jó tudni, hogy a gyapjú pelenka regenerálódik a vizelettel, miután megszárad, nem lesz pisi szagú.
A gyapjút nem szükséges sűrűn mosni, ha nem lesz kakis, akkor elég 6-8 hetente langyos, enyhén szappanos vízben, gyapjú mosószerrel, vagy mosódióval mosni. Ha kaki foltos lesz a külső, elég csak a foltot eltávolítani az előbbi módszerek egyikével, és ezen a területen újra lanolinozni.
Lanolinozni sokféleképpen lehet, én úgy szoktam, hogy miután kimostam a külsőt, hagyom fél napot száradni, hogy ne legyen túlságosan nedves, mert akkor lanolinozás közben esetleg kinyúlik az anyaga. Tenyerembe veszek féldiónyi lanolint, ezt fehéredésig dörzsölöm a két tenyerem között, ezután összetapicskolom vele alaposan a nadrág belső felét, majd újra megismétlem ezt az eljárást a másik féldiónyi lanolinnal.



A gyapjú külső használata



Ne használjunk a gyapjú külső felett szűk bodyt, mert így könnyebben átszivárog a pisi. A külsőt érdemes 3-4 óránként kicserélni, mielőtt még teljesen megtelne. Ha a külső elkezd szivárogni, akkor érdemes újra lanolinozni. A kimosott gyapjú min. 24 órán keresztül szárad, ezért ajánlott, hogy legyen belőle legalább 3 darab.
Mosás után fektetve kell szárítani, különben kinyúlik. Soha ne tegyük a gyapjút erős napra, radiátorra vagy szárítóba száradni.

 

Kedvenc gyapjú külső lelő helyeim

www.mamami.hu/forum/showthread.php

www.mamami.hu/forum/showthread.php

www.bambio.hu/pvalogat.php

és ahol hamarosan lesznek színes kötött gyapjú külsők: babamosoly.hu/index.php

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugtonmalac.blog.hu/api/trackback/id/tr51150282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása